Energirenovering af rækkehuse fra 60′erne

Ved energirenovering er væggen under sålbænken efterisoleret med 145 mm.

Ved energirenovering er væggen under sålbænken efterisoleret med 145 mm.

Af tømrermester Ole Rubin
Rubin Træhuse har i 2012 udført en del energirenoveringer på facaderne i Fredensbjergparken i Århus Nord - bedre kendt som “Højene”. Vi har skiftet døre og vinduer, isoleret fundamenterne og efterisoleret facaden, så det både kan mærkes på el-regningen og inde i boligerne.

Bebyggelsen består af 249 rækkehuse i to plan fordelt i blokke. Husene er tegnet af Friis og Moltke og opført sidst i 60′erne. Stilen er rustik og gedigen og kendetegnende for Friis og Moltke byggerier fra den tid. De flade tage med brede udhæng beskytter facaderne effektivt mod vind og vejr.

God grund til at skifte døre og vinduer, trods velbevaret træværk
Når jeg begynder at pille i de her huse, finder jeg normalt træværket forbavsende velbevaret. Ingen råd at komme efter her, selv efter mere end 40 år. Til sammenligning har jeg i 90′erne udskiftet vinduer, som kun var svy år gamle.

Alligevel har der været god grund til at skifte døre og vinduer i forbindelse med energirenoveringen. Ofte hænger dørene. De kan ikke længere justeres tilstrækkeligt, de er utætte og låser kun i et punkt. En moderne dør lukker i tre punkter og er dermed mere tæt og indbrudsikker. Hvad vinduer angår kan man opnå betydelig energiforbedring ved at skifte til nye vinduer med energiglas.

Kuldebroer i konstruktionen
Går jeg dybere ind i konstruktionen, finder jeg ofte mere graverende fejl og mangler. Fundamentet er som regel støbt ud under facaden, og danner dermed en kuldebro, som leder kulden fra jorden direkte ind under gulvet. Gulvene ligger ganske vist på strøer, men har i flere tilfælde ikke været isoleret.

Kigger man på etageadskillelsen mellem stue og første sal finder man inde i konstruktionen en betonbjælke, som bærer 1.salen. Denne er isoleret 50 mm. Det var helt almindeligt i 1969, men ikke ligefrem prangende i 2013, hvor man typisk isolerer 200 - 300 mm.

Hvad værre er; mange steder mangler denne isolering helt, og bjælken forvandles til et stort “køleelement” placeret i stuen over vinduerne. De gamle vinduer sammen med køleelementet afkøler den lune luft i stuen. Den kolde luft falder ned til gulvet, og lun luft stiger op til køleelementet. Det føles som træk.

Løsning på problemer med kulde og træk i 60′er husene
Ved energirenoveringen i de seneste to huse på Skodshøjen synes jeg, vi har opnået et rigtig godt resultat. Døre og vinduer er skiftet. Fundamentet er blevet isoleret ved at grave ned langs soklen og isolere den med 100 mm flamingo, afsluttet med 8 mm eternit udvendig. Det sætter en effektiv stopper for nedkøling af gulve.

Træ eller eternitpartier i facaderne er blevet udbygget og isoleret med yderligere 145 mm. Der opnås altså en samlet isolering af ydervæggen på 245 mm, og “køleelementet” kan isoleres cirka 200 mm. Endelig har vi monteret ny beklædning og afsluttet med nye zinksålbænke.

0 Kommentarer til “Energirenovering af rækkehuse fra 60′erne ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar